друкувати


Раду закликали не ухвалювати закон, який «травитиме» українців небезпечними речовинами

1 березня 2018, 10:14

1 березня 2018 року в порядку денному ВРУ планується голосування за прийняття законопроекту  щодо внесення змін у ЗУ «Про пестициди і агрохімікати», які стосуються спрощення ввезення пестицидів на митну територію України.

Автори законопроекту пропонують скасувати норму про наявність обов’язкової реєстрації у країні-виробника речовин, які ввозяться для державних випробувань і науково-технологічних досліджень.

Нагадаємо, що учасники ринку протестують проти нього, бо він перетворить Україну на «випробувальний» полігон для небезпечних хімічних речовин.

«Напевно, комусь вигідно робити з України таку випробувальну сіру зону, в якій можна робити будь-які експерименти з харчовим ланцюжком. Якщо говорити толерантно, то давайте не будемо збиватися зі шляху узгодження наших нормативів із європейськими правилами і законами. У Євросоюзі немає такого законодавства, яке б дозволяло ввезення неперевірених речовин. Тож усе просто. Беремо європейський досвід і робимо, як там. Це якщо говорити толерантно. А якщо говорити прямо, то мій посил до ініціаторів закону ― давайте не будемо заробляти гроші на вбиванні здоров’я української нації», ― наголосив президент Української бізнес-асоціації Володимир Чеповий.