друкувати


Кооперативи мають отримати 70% компенсації за обладнання

27 лютого 2018, 10:14

Уряд визначив фермерство як найбільш оптимальну форму розвитку сільського господарства і основний пріоритет державної підтримки, передбачивши в державному бюджеті на 2018 рік 1 млрд грн на підтримку фермерів. Про це зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час круглого столу «Впровадження нових фінансових інструментів підтримки малого та середнього підприємництва на селі у 2018 році».

Один із механізмів такої підтримки є відшкодування фермерським кооперативам 70% вартості обладнання.

 Захід відбувся з метою поширення інформації щодо державної підтримки фермерських господарств та кооперації по всіх областях України. У зустрічі взяли участь представники Мінагрополітики, Асоціації фермерів та приватних землевласників України, керівники фермерських господарств та кооперативів.

70% компенсацію за обладнання отримають фермери, у яких вже є або які створять кооператив. У цьому році ми зосередимося на двох напрямах кооперативів — молочному та плодово-ягідному. Ці напрями передбачають найбільший ефект зі збільшення продукції з доданою вартістю, створення робочих місць для селян та розвитку місцевої інфраструктури», — зазначив він.

Так, ягідничим кооперативам компенсація буде надаватися за обладнання для зберігання і для шокової заморозки. Молочним кооперативам — за доїльне обладнання і обладнання для охолодження молока.

Також, у рамках держпідтримки для фермерів передбачаються додаткові преференції при купівлі техніки. Крім стандартних 25% компенсації за програмою здешевлення сільськогосподарської техніки, фермери додатково отримають 15% компенсації — загалом 40%.

Окрім того, для фермерів пропонується здешевлення кредитних коштів до європейського рівня — 1—2%. Ще один напрям підтримки — повернення 80% вартості за купівлю насіння української селекції. Також для фермерів буде здешевлена вартість дорадчих послуг.

Програма з розвитку фермерських господарств та кооперації — це нова програма з обсягом фінансування в 1 млрд грн. Її наповнення відбувалось у тісній співпраці з представниками фермерів, з урахуванням їхніх головних побажань. Одним із прогнозованих результатів дії програми має стати збільшення частки фермерських господарств у виробництві валової продукції аграрної галузі з 6 до 10%.