друкувати


Стимулювати попит на вітчизняну с/г техніку потрібно не дотаціями, а підвищенням її якості ― точка зору

1 березня 2018, 09:10

Задля збільшення попиту на вітчизняну сільськогосподарську техніку, потрібно розвиватий удосконалювати рівень та якість виробництва. Про це заявив координатор комітету техніки «Асоціації Український клуб аграрної техніки» Олег Нестеров у коментарі AgroPolit.com для матеріалу «Дотації розголошення ― як Міністерство сільського господарства підкилимно ділить 6,3 млрд грн для агросектору».

Нагадаємо, що минулого року вітчизняні аграрії використали лише 24% програми компенсації вартості техніки, що становить трохи більше від 134 млн грн.

Видання нагадало, що на компенсацію вартості сільськогосподарської техніки уряд виділив 1 млрд грн.

До того ж програма поширюватиметься на с/г техніку та елеваторне обладнання (раніше елеваторників не включали до цього переліку — це новинка КМУ) із часткою локалізації від 40 до 60% місцевої локалізації виробництва. Так, для тракторів вона має становити не менш як 40%. Крім того, наразі обговорюється і пропозиція щодо збільшення частки компенсації за придбання техніки з 20 до 25%. Очікувані результати у влади від цього більш ніж райдужні: чекають, що відбудеться здешевлення придбання 5050 одиниць вітчизняної сільгосптехніки. Відзначимо, ключове слово тут — вітчизняної», — пояснює видання.

Експерти ж вважають, що гроші ― це не панацея для сучасного сільгоспмашинобудування.

Утім, щоби стимулювати попит на вітчизняну техніку, необхідно покращувати саме рівень її виробництва та, відповідно, якість, впроваджуючи і реалізуючи інноваційні рішення», — натомість говорить координатор комітету техніки «Асоціації Український клуб аграрної техніки» Олег Нестеров.

Експерт також нагадав, що зокрема, у 2017 році запуск програми компенсації вартості вітчизняної техніки відбувся із запізненням. З позитиву: у цьому році, за його словами, список техніки було розширено, а суму її вартості збільшено до 945 млн грн.