друкувати


Уряд не заклав гроші в бюджетних дотаціях на відродження свинарства після удару АЧС

27 лютого 2018, 08:42

У рамках дотації з виділених 4 млрд грн на потреби тваринництва, уряд не передбачив компенсацію коштів на потреби свинарства за біологічні матеріали та ембріони. Про це повідомив генеральний директор «Тваринпром» Сергій Гнатюк у коментарі AgroPolit.com для матеріалу «Дотації роздору – як Мінагрополітики підкилимно ділить 6,3 млрд грн для агросектору».

Нагадаємо, що минулого року в результаті АЧС українські фермери отримали лише 37% компенсації за знищене поголів’я, що становило 5,8 млн грн із 15,4 млн грн. Від початку 2018 року до 1 лютого зареєстровано вже 18 спалахів захворювання АЧС. Поголів’я свиней в Україні зменшилося на 8,2%, (6,2 млн гол), що вказує на найнижчий показник за весь час.

Цього року найбільша сума виділяється на потреби тваринництва — 4 млрд грн: 500 млн грн — компенсація утримання корів молочного напряму (1,5 тис грн на голову — по 750 грн раз на півроку), 700 млн грн — утримання молодняку ВРХ (до 12місяців) (від 300 грн до 2,5 тис грн за голову), ще 300 млн грн — на 50% компенсації вартості племінного високопродуктивного поголів’я, а також біологічного матеріалу й ембріонів. Зазначимо, що компенсація за біологічний матеріал ембріони на потреби свинарства, ряди котрого, як відомо, значно порідшали через чуму свиней, не передбачена!», — пише видання.

Відтак, це створює пробелми для галузі та виробників, говорять експерти.

Через чуму свиней люди бояться завозити живих свиней, віддають перевагу спермопродукції. В результаті ж: для великої рогатої худоби передбачено здешевлення сперми, для свинарів — не буде," — пояснює Гнатюк.

Представники галузі свинарства закликають уряд змінити порядок розподілення коштів і передбачити компенсацію за придбання біологічних матеріалів та ембріонів для подальшого розвитку свинарства.