друкувати


Депутати наполягають на прийнятті законопроекту про пестициди та агрохімікати

26 лютого 2018, 16:00

На цей пленарний тиждень заплановано розгляд аграрних законопроектів: № 6673, № 6606, № 4638 та № 6049-д. Про це на своїй сторінці Facebook пише заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин в ВР Олександр Бакуменко.

«Кожен із них є нагальним, проте хочу більш детально зупинитися на законопроекті, який врегульовує ввезення пестицидів на митну територію України (№ 6606). На сьогодні склалася така ситуація, що чинна норма ст. 4 ЗУ "Про пестициди та агрохімікати" фактично унеможливлює ввезення в Україну дослідних зразків оригінальних інноваційних засобів захисту рослин призначених для державних випробовувань. Тобто, стають неможливими наукові дослідження новітніх препаратів, регламентів їхнього застосування, включення їх у подальшому до сучасних систем захисту с/г культур», — пише він.

За його словами, хоч даний законопроект є суто технічним (усуває норму, відповідно до якої обов’язковою умовою завезення та застосування в Україні дослідних партій пестицидів, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень, є документальне підтвердження їхньої державної реєстрації в країні, де вони виробляються. До речі, за даними Європейської асоціації захисту рослин, у законодавстві ЄС така норма відсутня) проте є надзвичайно терміновим. Це зумовлено тим, що останнім строком для завезення новітніх засобів захисту рослин, для вищезазначених цілей, є березень (пізніше — розпочинається період вегетації у рослин і, відповідно, потрібне внесення препаратів).

За результатами обговорення, Комітет вирішив рекомендувати ВРУ прийняти законопроект за основу», — додає Бакуменко.