друкувати


Держпродспоживслужба та бізнес шукають шляхи вирішення проблеми фальсифікації молочної продукції

26 лютого 2018, 09:33

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа обговорив із представниками Європейської Бізнес Асоціації шляхи вирішення проблеми фальсифікації молочних продуктів, які виробляються та реалізовуються на українському ринку. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Зокрема, учасники проаналізували питання присутності в молочних продуктах немолочного білка, зокрема рослинних жирів, різних харчових добавок та наповнювачів, яких, згідно з вимогами до молочних продуктів, вони не повинні містити.

Також присутні проаналізували механізми покращення контролю за якістю молочної сировини, яка надходить до молочнопереробних підприємств, проблему електронної торгівлі молочними продуктами та перспективи впровадження норм Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» (№2042) щодо перевірок та впровадження системи НАССР.

Згідно з нормами українського законодавства, один і той самий інспектор не може перевіряти систему НАССР на підприємстві, а потім перевіряти цього ж оператора ринку щодо виконання вимог законодавства. Тут виникає конфлікт інтересів: якщо він вже перевірив чинну систему НАССР, то потім не буде зацікавлений фіксувати порушення, бо таким чином він сам засвідчує, що його попередня перевірка була виконана неякісно», — наголосив Володимир Лапа.

За його словами, запроваджується взаємний контроль, і він передбачений напряму вимогами закону.

Ми використовуємо також можливість здійснення державного моніторингу в частині безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, для чого зразки продукції будуть вибиратися та аналізуватися на вміст немолочних жирів. Розраховуємо на те, що вже в поточному році ця робота дасть позитивний результат», — наголосив голова Держпродспоживслужби.