друкувати


Українські фермери отримали лише 37% компенсації за знищене АЧС поголів'я

24 лютого 2018, 10:20

В Україні в минулому році постраждалим від АЧС (африканська чума свиней) фермерам було виплачено близько 5,8 млн грн компенсацій.  Про це повідомляє Держпродспоживслужба, передає УНН.

Однак ще 9,6 млн грн до сих пір не виплачено.

Зазначається, що в результаті АЧС в минулому році було знищено 35,6 тис. голів свиней. Збитки українських фермерів оцінили в 15,4 млн грн, з яких держава виплатила тільки 37% — 5,8 млн грн.

З початку 2018 року в Україні через АЧС було знищено 2,8 тис. голів свиней. За них, станом на сьогодні, українські фермери ще не отримали жодного грошового відшкодування.

У відомстві пояснили, що виплати компенсацій за знищених через АЧС свиней здійснюються з місцевих бюджетів.

За це відповідальні органи місцевого самоврядування», — резюмували в Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, що в Україні через АЧС стрімко скорочується поголів'я свиней. У ФАО тим часом заявили, що з'ясувати ступінь поширення африканської чуми у нас неможливо через обмежену потенціалу офіційних українських ветслужб швидко виявляти і підтверджувати захворювання.

У цьому році Кабмін виділив на боротьбу з АЧС сотні мільйонів. І це попри те, що в попередні роки Держпродспоживслужба дуже неефективно використала бюджетні кошти. Як повідомив нардеп Тригубенко, відомство протягом 2016—2017 років витратило понад 3 млн грн недоцільно.