друкувати


Торік на горіхах українці заробили $101 млн

22 лютого 2018, 14:51

У 2017 році грецькі горіхи склали 24% від усієї експортної виручки у плодоовочевому сегменті. Про це повідомив економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, що Україна посіла 5-те місце в Європі за виробництвом плодовоовочевої та ягідної продукції.

За його словами загалом плодоовочевий сектор приніс України в 2017 році $414 млн доларів, з яких свіжі свіжа плодоовочева продукція з горіхами — $238 млн, а продукти переробки — $176 млн.

Горіхи дають більше експортної виручки, ніж усі фрукти разом взяті: більше, ніж експорт борошна, спирту, яловичини або сухого молока. При цьому зростання експорту горіху останнім часом не відзначається. На превеликий жаль, корупційні схеми, які заважають прозорому експорту цього товару, продовжують негативно впливати на галузь та скорочують експортну виручку. Водночас, вже за 2—3 роки почнуть давати врожай нові інтенсивні сади волоського горіха, які зможуть надати новий поштовх цьому бізнесу", — пише експерт.

Також він повідомляє, що плодоовочевий сектор (свіжий ринок) дуже швидко оговтався від втрати російського ринку. Більше того, почав зростати ще швидше. До того ж, зроблено акцент на якість і на додану вартість.