друкувати


Успіхи «Батьківщини» з підтримки агросектору дорівнюють майже нулю — дослідження

19 лютого 2018, 17:30

Політична сила «Батьківщина» зробила мало реальних  кроки з покращення умов ведення агробізнесу та життя на селі. Про це пише AgroPolit.com у матеріалі «Привид» аграрної «Батьківщини», або До чого готується «головний популіст» країни».  Нагадаємо, що нещодавно оприлюднили свіжі рейтинги політичних партій.

«Після однозначного провалу 2014 року «Батьківщина» почала поступово повертати втрачені позиції вже на іншому фронті — на місцевих виборах та виборах в ОТГ. Через рік на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року «Батьківщина» зайняла третє місце після самовисуванців і представників БПП. Взявши 5,53% голосів, партія делегувала у місцеві ради 6898 новообраних депутатів. Ще краще справи пішли на виборах в ОТГ. На виборах 11 грудня 2016 року за депутатів від «Батьківщини» проголосували 14,39% виборців, а 18 грудня — 16,17%. У 2017 році партія продовжила зберігати за собою друге місце, а на останніх виборах у грудні 2017 року взагалі піднялася на перше. Результати «Батьківщини» виглядають так: 30 квітня — 17,97%, 29 жовтня — 20,44%, 24 грудня — 25,41%», — пише видання.

Однак реальних дій наразі не видно з боку політсили в напрямку АПК. Зокрема, немає прогресу ні в кількості прийнятих «Батьківщиною» законопроектів, ні у вирішенні питання оподаткування АПК, ні в у питанні землі.

AgroPolit.com нагадує, що найкрасномовніше позиція реальних слів і діл  «Батьківщини» проявляється саме щодо останнього питання. Так, пише видання, рівно 10 років тому, коли Юлія Володимирівна Тимошенко була прем’єр-міністром України, тоді вона активно просувала зняття мораторію на продаж землі та запровадження «дикого» ринку землі. А зараз активно  виступає за «довічний» мораторій.

Тож усі ці роки «Батьківщина» тільки те й робить, що «торгує» питанням земельного мораторію. А реальні кроки щодо цього питання у неї залежать від того, на якому «стільці» в той чи інший час сидить «Леді Ю»: якщо при владі — то  землю можна продавати, якщо в опозиції — категорично ні. Все як у класика: точка зору визначається місцем сидіння. А іншими словами це називається «ПОПУЛІЗМ»! Як результат, саме за цим показником «Батьківщині» присвоїли друге місце серед 4-х найбільших парламентських «спекулянтів» на земельній темі. Її сусіди у цьому рейтингу  — Радикальна партія, АПУ та «Свобода», — нагадує  видання.

Крім того, йдеться у матеріалі AgroPolit.com, під великим питанням і високі рейтинги  «Батьківщини», які зараз тиражуються в ЗМІ. «Головний висновок щодо рейтингів — об’єктивність їхніх результатів під питанням. Адже на це впливає місце проведення опитування, респонденти та інші фактори. Єдиний беззаперечний висновок, який ми можемо зробити, так це те, що суспільство розчарувалося в політичних партіях-балаболах, зокрема й у «Батьківщині», — пісумовує  видання.