друкувати


Неподання партією фінансового звіту може стати одним із реальних механізмів знищення «партій-невидимок»

16 лютого 2018, 08:45

Анулювати реєстрацію політичної партії за неподання нею двічі протягом календарного року до Національного агентства з питань запобігання корупції звіту про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру пропонують у Національному агентстві. Про це повідомила голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

Ця ініціатива внесена до проекту Закону України «Про внесення змін до ЗУ «Про політичні партії в Україні», розробленого Національним агентством з питань запобігання корупції.

«На сьогодні в Україні зареєстровано 352 політичні партії, проте звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру надходять не від всіх. В середньому 80—100 партій перебувають поза політичним процесом, є партіями-невидимками. Наразі є потреба вирішити проблему створених та зареєстрованих партій, які не здають звіти про майно, не провадять політичну діяльність і не несуть жодної відповідальності за неподання звітності», — зауважила Корчак.

НАЗК пропонує додати до статті 24 «Анулювання реєстрації» Закону України «Про політичні партії в Україні» вимогу, відповідно до якої підставою для анулювання реєстраційного свідоцтва партії може бути неподання політичною партією двічі протягом календарного року звіту про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру до Національного агентства з питань запобігання корупції. При цьому орган, який зареєстрував політичну партію, має звернутися до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва.

Нагадаємо, що, відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні», політична партія щоквартально, не пізніше, ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції у паперовій формі (за підписом керівника політичної партії, засвідченим печаткою політичної партії), а також на електронному носії звіт політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за відповідний квартал, а також оприлюднює такий звіт на своєму офіційному веб-сайті (за наявності) у цей самий строк.