друкувати


ТОП-5 продуктів, які дорожчали в січні

14 лютого 2018, 15:07

За даними державного моніторингу першого місяця 2018 року найбільше подорожчали складові борщового набору — овочі та м'ясо. Такі дані оприлюднив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що ціна українського хліба в 2018 році постійно зростатиме.

Експерти Асоціації склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подорожчали. У гривневому еквіваленті перша п’ятірка виглядає наступним чином: сало, яловичина, філе й тушка курки, яйця.

«Перше місце посідає найулюбленіший продукт українців — сало, яке додало за січень майже 3,5 грн на одному кілограмі. Відтепер його середня ціна складає 72,2 грн. Для порівняння, у місті Києві сало подорожчало більш ніж на 5 грн і коштує вже 110,6 грн. Різниця між середньою ціною в Україні й ціною в місті Києві складає 38 грн на одному кілограмі», — пише Дорошенко.

Друге місце посіла яловичина з 2,8 грн на одному кілограмі. На сьогодні яловичина коштує 117,1 грн. У Києві яловичина з кісткою коштує у середньому 129,1 грн  за кілограм. Тобто, різниця у вартості кг становить 12 грн.

Третя сходинка за філе курятини, яке піднялося в ціні майже на 2 грн. Відтепер середня ціна по Україні — 91,5 грн за кілограм, тоді як у Києві — 93 грн», — зазначив він.

Четверте та п’яте місце поділили яйця і тушка курятини, котрі за січень додали майже по 1грн на кілограмі. Відтепер десяток яєць коштує майже 28 грн, а кілограм курки в тушці — 54,9 грн. Для порівняння, десяток яєць у місті Києві коштує дорожче, ніж у середньому по Україні, майже на 3 грн, а кілограм курячої тушки — майже на 2 грн.

Відсоткова ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали у січні, виглядає наступним чином: капуста, буряк, морква, картопля та пшоно. Лідером є капуста з 14%. На сьогодні її середня ціна, за даними Держстату, складає майже 5 грн за кілограм. У Києві капуста подорожчала на 16% і коштує майже 6 грн за кілограм. Тобто, різниця складає 1 грн», — розповів голова Асоціації.

За його інформацією, другим у цій номінації теж іде овоч із так званого «борщового набору» — буряк, який збільшився в ціні на 13%. На сьогодні його середня ціна в Україні складає 7 грн за кілограм. Для порівняння, у столиці середня ціна — 8,4 грн. Різниця — 1,4 грн на кілограмі.

Третє, четверте та п’яте місце розділили овочі з «борщового набору» — морква і картопля, а також пшоно, які подорожчали на 7%. Відтепер середня українська ціна моркви — 7,2 грн, картоплі — 6,4 грн, а пшона — 16 грн за кілограм. Що ж до Києва, то в столиці ці овочі коштують на 1 грн дорожче, ніж в Україні, а крупа — на 80 коп», — перерахував Дорошенко.

Серед продуктів, які подешевшали, варто відзначити гречку та цукор. Гречана крупа стала доступнішеою на 5%, або на 1 грн, а солодкий продукт — на 1%, або 16 коп.

Вірити чи ні державній статистиці — варто визначати кожному. Дані, які почала збирати з початку 2018 року Асоціація постачальників торговельних мереж, суттєво розходяться з державним моніторингом», — підсумував Олексій Дорошенко.