друкувати


На Вінниччині з’явиться міжнародний кластер для аграріїв

12 лютого 2018, 19:33

У рамках проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства», у Вінницькій області створять перший в Україні міжнародний агрокластер. Про це повідомив Андрій Кавунець, директор ГО «Єврорегіон Дністер», повідомляє Укрінформ.

Нагадаємо, що одна з українських областей розвиватиме органічне ягідництво.

Одним із ключових завдань проекту є створення на базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН центру інноваційного сільського господарства.

«Ми почали реалізацію унікального проекту — створення першого міжнародного кластера для сільськогосподарських виробників в Україні. Його діяльність стане можливою завдяки втіленню масштабного проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства» вартістю 297 тис. євро, який передбачає створення українсько-молдавського об'єднання малих і середніх сільськогосподарських виробників. Проект націлений підвищити конкурентоспроможність сільськогосподарського сектора за рахунок розширення контактів партнерів по обидва боки кордону і впровадження інноваційних рішень в аграрній сфері. Це дозволить їм підвищити якість продукції та вийти на ринки Європейського Союзу», — повідомив Андрій Кавунець.

За його словами, проект реалізують ГО «Єврорегіон Дністер» спільно з молдавською ГО «Кутезаторул» на території Вінницької області та Республіки Молдова.

Новостворена фундація дозволить проводити сертифікацію продукції у відповідності з усіма нормативами і вимогами ЄС. Зокрема, завдяки оснащенню сучасним і зручним апаратом для визначення біохімічного складу речовин та їхньої якості — аналітичним аналізатором амінокислот. Скористатися послугами лабораторії зможуть виробники всіх видів сільськогосподарської продукції.

Також діяльність центру буде спрямована на проведення ключових сільськогосподарських досліджень.