друкувати


Вирішення питання фумігації зерна з Індією дозволить суттєво знизити кількість нотифікацій

12 лютого 2018, 11:48

Із отриманих 95 нотифікацій від Індії щодо вантажів українського зерна, 70 було пов'язано із невідповідністю типу фумігації при відправці. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Це пов'язане із вимогами індійської сторони здійснювати фумігацію зерна метил бромідом, котрий незареєстрований в Україні, використання якого обмежується низкою міжнародних конвенцій та заборонено для використання в ЄС.

Зазначене питаннях є предметом для постійного обговорення із національною організацією захисту рослин Індії (НОЗР Індії) та урядом Республіки Індія.

Такі заходи проводилися минулого року в рамках торгової місії до Індії, дискусій у рамках WTO. Результатами співпраці в 2017 році Мінанрополітики, Мінекономрозвитку, Посольства України в Республіці Індія, Держпродспоживслужби та українського бізнесу НОЗР ІНДІЇ продовжено дозвіл на фумігацію зерна фосфідом алюмінію до 30.06.2018 р.. Зазначена інформація знаходиться на сайті Держпродспоживслужби за електронною адресою: http://www.consumer.gov.ua/ ContentPages/Fitosanitarni_ Vimogi_Krain/89/ .

Водночас, на думку Посольства, доцільно було б здійснити практичні кроки з метою врегулювання питання на законодавчому рівні щодо фумігації експортних вантажів зернових метил бромідом чи іншим фумігантом, який би визнала НОЗР Індії.

Під час проведення 6-го засідання Міжурядової українсько-індійської Комісії щодо торгового, економічного, наукового, технічного, промислового та культурного співробітництва, яка відбулася 6 лютого поточного року за участю голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, дане питання також обговорювалося.

Ми запросили індійських колег до України і розраховуємо на їхній візит протягом найближчих місяців, щоб вийти на рішення, яке буде влаштовувати обидві сторони», — зазначив Володимир Лапа, виступаючи на ІІІ аграрній конференції «Стратегії експорту: трейдинг та логістика».

Він акцентував увагу на тому, що, відповідно до Міжнародної конвенції про захист рослин, до обов’язків Держпродспоживслужби як офіційної національної організації із захисту рослин входить огляд вантажів рослин і рослинних продуктів, фітосанітарна експертиза, результатом чого при експорті є видача фітосанітарних сертифікатів.

Метою комплексу заходів даної перевірки є запобігання проникненню та поширенню карантинних організмів і відповідність вантажів фітосанітарним вимогам країни імпорту.

Держпродспоживслужба закликає враховувати ці вимоги та наявність відповідних документів під час підготовки партії вантажу до відправки. Це дозволить бізнесу зняти низку питань і зекономити як час, так і кошти», — зауважив Лапа.

Володимир Лапа обговорив із учасниками конференції вимоги до якості зернової та олійної продукції в різних державах, куди експортуються вітчизняні товари.