друкувати


Кабмін затвердив правила виробництва органічного меду — офіційно

5 квітня 2016, 11:41

Кабінет міністрів України прийняв постанову «Про затвердження детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва». Про це йдеться в постанові уряду №208 в редакції від 23.03.2016.

Прийнятою постановою регулюються правові, технологічні та економічні основи виробництва органічної продукції бджільництва фізичними особами.

Також встановлюються вимоги щодо утримання, годівлі, лікування бджіл при виробництві органічної продукції бджільництва.

В уряді впевнені, що введення правил сприятиме збільшенню обсягів виробництва конкурентоспроможної продукції бджільництва, насиченню внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування, поглибленню інтеграції українського аграрного виробництва до ринку ЄС та світових ринків в цілому.

На думку Мінагрополітики, прийняття постанови обумовлене необхідністю врегулювання вимог до виробників в процесі виробництва органічної продукції відповідно до чинного законодавства.

Крім того, прийняття постанови продиктовано необхідністю забезпечення передумов до ведення органічного бджільництва в Україні та розробці системи отримання екологічно безпечної органічної продукції бджільництва.

Громадське об'єднання «Всеукраїнське братство бджолярів України» вважає, що реальні обсяги виробництва меду в Україні на 20-30% вище офіційних. Як відомо, в 2015 році Україна поставила на зовнішні ринки 36 тисяч тонн меду на $84,3 млн.