друкувати


Тваринники просять Гройсмана внести 7 правок у розподіл аграрних дотацій

9 лютого 2018, 10:35

Асоціація тваринників України звернулася із відкритим листом на ім’я прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням урахувати пропозиції тваринників у розробленому Мінагрополітики механізмі розподілу бюджетних коштів. Про це повідомляє прес-служба відомства. Нагадаємо, що наразі порядки розподілу коштів перебувають на погодженні в МЕРТ і після цього будуть затверджені та підписані головою уряду. Детальніше про це можна почитати у нашому матеріалі тут.

7 січня 2018 року уряд на своєму засіданні вже прийняв постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва», що, звісно, пришвидшує реалізацію бюджетних програм, проте, на жаль, прийняття акту відбулося без обговорення з громадськістю. Тому дуже важливо допрацювати напрями та механізми державної підтримки галузі тваринництва, які максимально враховуватимуть реальні запити й потреби аграрних господарств, прийнявши відповідні зміни до цієї постанови», — сказано у зверненні.

У асоціації запропонували  наступні правки до розподілу 4 млрд грн на тваринницьку галузь:

1. Спростити погодження проектної документації на будівництво та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів при отриманні через комісії в областях часткового  відшкодування вартості понесених витрат, завершених у поточному році етапів будівництва та реконструкції. На жаль, за кредитами виробникам свинини буде досить складно отримати компенсацію будівництва чи реконструкції тваринницьких ферм і комплексів (альтернативний механізм підтримки за новим Порядком), оскільки банки через проблему з АЧС вважають проекти з свинарства ризиковими, не бажають їх кредитувати, а страхові компанії страхувати за ними ризики.

2. Ввести компенсацію відсотків за кредитами на обігові кошти діяльності наявних підприємств промислового свинарства та скотарства (не лише для вівчарства, козівництва, бджільництва, звірівництва, кролівництва, шовківництва, аквакультури).

3. Передбачити бюджетну дотацію для виробників свинини, щонайменше, у розмірі 2 грн на кілограм свинини як часткову підтримку відміненої квазіакумуляції ПДВ. Виробники свинини через відміну квазіакумуляції ПДВ вже несуть серйозні збитки (зниження ліквідності підприємств, дефіцит обігових коштів, збільшення окупності інвестиційних проектів) і потребують альтернативної підтримки.

4. Передбачити часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств інфраструктури тваринницьких комплексів: технологічних комбікормових заводів і цехів, заводів із виробництва кормів з метою збільшення локалізації власного виробництва кормів. 

5. Запровадити виплату часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів щоквартально (а не вкінці року), виходячи з заявок, за якими комісіями прийнято позитивні рішення та у міру здачі етапів будівництва та реконструкції в експлуатацію.

6. Зробити відкритий реєстр суб’єктів отримувачів державної підтримки на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств (цехів) з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції.   Провести дерегуляцію діяльності комісій, які ухвалюють рішення про виділення державної підтримки (забезпечення обов’язкової участі громадськості у їхньому складі).

7. Обмежити використання коштів із державного бюджету в поточному році на погашення дебіторської заборгованості за минулі роки обсягом до 30% передбаченого фінансування за бюджетними програмами та спрямувати більшу частину коштів на розвиток.