друкувати


Роман Насіров: АПК — найбільш «тінізований» сектор

5 квітня 2016, 10:12

Агробізнес — лідер  серед всіх  секторів економіки за рівнем тіньової сплати податків. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова ДФСУ Роман Насіров.

«Надані державою багатомільярдні податкові пільги для аграріїв дали можливість залучення сільгоспвиробників  до схем ухиляння від сплати податків в інших галузях економіки», — говорить  він.

Так, за словами Насірова, є конкретні цифри на підтвердження цього. «У розпорядженні сільгоспвиробників залишено в 2013 році більше 13 мільярдів гривень, у 2014-му — близько 20 мільярдів, а в 2015-му — понад 43 мільярди гривень. Через додатковий рахунок, який у 2015 році було відкрито в органах Держказначейства, сільськогосподарськими підприємствами акумульовано понад 38 мільярдів гривень», — пояснив він.

Насіров також додав, що враховуючи законодавчі зміни, у лютому 2016 року платниками сільськогосподарського сектору задекларовано 376 мільйонів гривень.

«З них 184 мільйони — призначені для перерахування у держбюджет, а 192 мільйони — на їхні спецрахунки», — підкреслив він.

Голова ДФСУ вважає, що проблеми зі сплатою податків у АПК полягають у тому, що спецрежимПДВ не давав прибутку. «Саме тому ми й говоримо,  що податкові умови мають бути однаковими для всіх. Якщо ви сплачуєте податок на прибуток, то все просто: зі 100 доларів 18% це 18 доларів і так далі», — пояснює  він.

Насіров також виступає за відмову від «пільгового» режиму ПДВ. «Питання ПДВ в аграрному секторі — це предмет домовленостей між урядом України і МВФ. Сподіваюсь, сільгоспсектор повністю переведуть на загальний режим, що  відповідає міжнародній практиці», — підкреслив він.