друкувати


Антирейдерська комісія запобігла нанесенню збитків державі на суму 3,7 млрд грн

8 лютого 2018, 18:11

Антирейдерська комісія Мін’юсту повернула у власність АТ «Родовід Банк» 113 га землі у Києві, які були незаконно відчужені. Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

Тим самим Комісія запобігла нанесенню збитків державі на суму 3,7 млрд грн. 

«Наприкінці січня до Комісії зі скаргою звернувся представник «Родовід Банку». У скарзі йшлося про незаконне переоформлення права власності на один із найліквідніших активів банку — 113 га землі у Києві, приблизною вартістю 3,7 млрд грн», — сказала Олена Сукманова.

За її словами, ця земельна ділянка, яка перебуває під арештом СБУ в рамках кримінальної справи, була тричі перепродана через різних реєстраторів.

Розглянувши скаргу, Комісія ухвалила рішення скасувати незаконну перереєстрацію цієї земельної ділянки та повернути її у власність банку», — зазначила заступник міністра.

Вона наголосила, що Комісія Мін’юсту вкотре довела, що вона є ефективним та швидким механізмом захисту майнових прав.

Звісно, у цій ситуації можна було звернутися до суду, але кожен юрист розуміє, що в судах цю справу розглядали б роками. У нашому ж випадку банку було швидко повернуто незаконно відчужене майно», — сказала заступник міністра юстиції.

У свою чергу, уповноважений Фонду гарантування вкладів на ліквідації АТ «Родовід Банк» Андрій Шевченко наголосив:

Очевидно, що відвоювати ці активи та повернути їх у власність банку вдалося тільки завдяки злагодженій та оперативній роботі держаних інститутів та тому резонансу, який викликала ця справа у суспільстві. На жаль, факти незаконного відчуження активів неплатоспроможних банків є далеко непоодинокими випадками. Зважаючи на ті безпрецедентні методи, які застосовують шахраї, це питання потребує не тільки «точкових» перемог, а системного вирішення».