друкувати


В аграріїв лишилося 4 дні, щоб подати правки МЕРТу до мінагрівського порядку розподілу 6,3 млрд грн

8 лютого 2018, 16:41

Громадські організації в агросекторі мають у запасі ще 4 дні, щоб подати свої пропозиції та зміни до розробленого Мінагрополітики та поданого урядом механізму розподілу бюджетних коштів на потреби  АПК. Таке рішення ухвалили щойно на спільному засіданні Громадської ради за участі Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національного  комітету з промислового розвитку та «Асоціації  тваринників України» (АТУ), присвяченому механізмам бюджетної підтримки  аграріїв на 2018 рік. Про  це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com повідомила президент  АТУ Ірина Паламар.

За даними AgroPolit.com, всі інші порядки розподілу бюджетних коштів (так звані фермерські гроші, підтримка садівництва, компенсація відсоткової ставки на придбання техніки) також наразі проходять погодження в МЕРТі. 

Нагадаємо, що в середу в Кабміні перший зам аграрного міністра Максим Мартинюк презентував ключові цифри розподілу 6,3 млрд грн бюджетних коштів на річну підтримку АПК, розроблені Мінагрополітики. Наразі конкретного порядку їхнього розподілу на сайті уряду немає, але AgroPolit.com дістав цей документ завдяки своїм джерелам і ви можете ознайомитися із 13-ма його сторінками за посиланням.

На засіданні були присутніми низка громадських організацій: «Аграрний союз України», ВАР, «Тваринпром», УКАБ, Всеукраїнський аграрний форум, Асоціація птахівників України, УАК, АТУ та інші.  Від Мінагрополітики було два заступники міністра (Олена Ковальова та Віктор Шеремета),  а також — директори окремих департаментів.

За словами Паламар, зустріч тривала три години і розмова була непростою. 

Учасники  скаржилися заступникам, що Мінагрополітики не залучало їх до формування порядків формування розподілу дотацій і це неприпустимо — видавати на-гора «кота в мішку». Після довгої дискусії стало відомо, що даний порядок перебуває на погодженні у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі й у аграріїв є ще 4 дні (включно з сьогоднішнім), щоб подати свої пропозиції до розробленого  урядом проекту розподілу дотацій», — пояснила вона.

За словами голови «Асоціації тваринників України», вони вже підготували і подали свої пропозиції у  відкритому листі на ім’я прем’єра Володимира Гройсмана і під ним підписалося понад 60 компаній-виробників з тваринницького сектору. Тепер свої пропозиції готують й інші учасники ринку. Нагадаємо, що, за оцінками експертів, запровадження нових-старих порядків призведе до погіршення економічної ситуації  в галузі,  вони це продемонстрували на конкретних економічних розрахунках — у матеріалі «Дотації і їхні наслідки».