друкувати


Названо ціну землі за гектар після зняття мораторію

7 лютого 2018, 17:25

Після зняття мораторію на землі сільськогосподарського призначення ціна за гектар прогнозовано становитиме $2500. Таку цифру озвучила завідувач відділу земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки, д.е.н Ольга Ходаківська в коментарі кореспонденту AgroPolit.com. 

Нагадаємо, що земельний кадастр готовий до запуску ринку землі в Україні.

За її словами, у разі зняття мораторію продати свої земельні паї мають намір близько 10,4% власників. А це означає, що пропозиція на ринку земель у разі його запровадження може складати 1,5—2,8 млн га сільськогосподарських угідь.

За даними Інституту аграрної економіки, для третини землекористувачів (32%) прийнятною для викупу земель є ціна, яка не перевищує 500 $/га.

Ще 22,2% спроможні запропонувати близько 1000 $/га. Звідси очевидним є їхнє бажання, яке полягає в тому, щоб процес запровадження ринкового обігу доповнювався механізмом пільгового кредитування та розстрочення платежу», — розповіла Ходаківська.

За її словами, частка тих, хто вважає, що може купити землю с/г призначення за ціною 2000 $/га, становить 10,7%.

На прохання зазначити конкретну ціну, 15,3% опитуваних землекористувачів вказали 2500 $/га», — підсумувала Ольга Ходаківська.