друкувати


На 2018-й закладено достатньо коштів на програми енергоефективності

6 лютого 2018, 13:33

В 2018 році у бюджеті передбачено 400 млн гривень на програми «теплих кредитів». Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю «Обозревателю».

Нагадаємо, що Зубко назвав «проміжним кроком» до земельної децентралізації рішення Гройсмана передати землі об’єднаним громадам.

За його словами, окрім цього, передбачено ще 1,6 млрд з Фонду енергоефективності. Якщо ми кажемо про співфінансування, то маємо залучити ще 1,6 млрд коштів громадян. Це вже 3,2 млрд.

«Нещодавно закінчили розгляд фінансової угоди між ЄС і Україною щодо допомоги в 100 млн євро на проекти з енергоефективності. Тобто вважаємо, що на поточний рік цього достатньо», — наголосив міністр регіонального розвитку.

І додав, що треба спрямовувати інвестиції в енергоефективність.

Зараз зробили перший крок до монетизації субсидій на рівні підприємств ТКЕ. На наступний рік закладаємо можливість монетизації щодо домогосподарств. Ми б хотіли, аби заощаджені завдяки модернізації житла субсидії поверталися до Фонду, як інвестиції в енергоефективність», ‒ зазначив урядовець.

За його словами, наразі 6,5 млн сімей отримують державну підтримку від часткової до повної сплати комунальних послуг.

Проблема у тому, що отримувачі субсидій абсолютно не вмотивовані запроваджувати енергозберігаючі заходи – адже за них комунальні послуги сплачує держава. Треба створити цю мотивацію. Наша пропозиція проста: будинок проходить модернізацію за залучені в банку кошти, держава йому компенсує 50% витрат, після цього будинок автоматично отримує до 50% економії, а це означає економію субсидій, і ці гроші повертаються до Фонду», — наголосив віце-прем’єр-міністр.

За його словами, необхідно верифікувати людей, які отримують субсидії.

На жаль, є чимало випадків, коли люди здають в оренду квартиру й оформляють субсидії, не живуть в Україні, та все одно мають субсидії», — підсумував Геннадій Зубко.

Довідково: Утеплення площі загального користування у житловому будинку дає до 5% економії. Встановлення індивідуального теплового пункту — 20—25%. Повна термомодернізація дає ще приблизно 25—35%. Маємо приклади, коли після повної санації будинків вдалося досягти економії до 67%. Окупність таких проектів, за приблизними підрахунками, не перевищує трьох років.