друкувати


Хто постачає помідори на українські прилавки

7 лютого 2018, 08:24

У 2017 році Україна імпортувала 34,5 тис. т помідорів, відвантаження ж цієї продукції на зовнішні ринки склали 21 тис. т. Про це свідчать дані митної статистики.

Нагадаємо, що українські томати та яблука поїдуть до Малайзії.

Таким чином, баланс із міжнародної торгівлі помідорами залишається негативним: імпорт на 60% перевищив показники експорту.

При цьому обсяги імпорту помідорів в 2017 році скоротилися на 6%. Основним постачальником цієї продукції традиційно виступала Туреччина. На її частку припадало 96% ввезених обсягів.

Водночас Туреччині не вдалося наростити свою присутність на українському ринку помідорів, попри російське ембарго, яке діяло до листопада 2017 року. Україна імпортувала з Туреччини 33 тис. т помідорів, що практично відповідає результатам 2016 р.

Раніше повідомлялося, що помідори на ринку України наприкінці січня дорожчали. Зростання цін спостерігалося через перебої з поставками томатів на український ринок із Туреччини через несприятливі погодні умови.

Нагадаємо також, що головним імпортером українських помідорів виступає Білорусь. Друге місце в рейтингу країн-імпортерів томата з України посідає Польща.