друкувати


В Україні нараховується понад 700 об’єднаних громад

6 лютого 2018, 16:20

Три роки тому, 5 лютого 2015 року, Верховна Рада України ухвалила закон про добровільне об’єднання територіальних громад (ОТГ), а сьогодні працюють вже 665 ОТГ. Про це сказав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Нагадаємо, що Зубко назвав «проміжним кроком» до земельної децентралізації рішення Гройсмана передати землі об’єднаним громадам.

Він нагадав, що сьогодні у нових умовах, із більшими ресурсами й повноваженнями працюють вже 665 об’єднаних громад, до складу яких увійшло 3118 місцевих рад. Ще 40 об’єднаних громад, сформованих зі 163 сільських, селищних і міських рад, чекають на призначення перших виборів місцевих голів та депутатів. Процес об’єднання не зупиняється: на різних стадіях формування на цей час знаходяться ще 50 ОТГ, і чи не щодня їхня кількість збільшується.

«Може постати запитання, 705 об’єднаних громад за три роки — багато це чи мало? Але я б ставив запитання дещо інакше: чи достатньо успіхів продемонстрували ці громади, щоб усі, хто ще сумнівається чи критикує реформу, взялися нарешті використовувати ті можливості, які вона надає. І на це я впевнено відповім — так. Недоліки у роботі об’єднаних громад є, але й не помітити ті разючі зміни, що там відбуваються, теж неможливо», ‒ зазначив він.

І додав, що громади, які повірили у реформу ще у 2015 році й одразу почали використовувати нові можливості, реалізували вже тисячі інфраструктурних проектів. Зараз вони вже відходять від латання дір і беруться за комплексний розвиток територій.

Об’єднані громади власними справами доводять, що спроможні змінювати на краще якість життя у містах і селах. У цих громадах вже мають стратегічне бачення розвитку, створюють нові робочі місця, залучають мешканців до вирішення місцевих питань. Там зміни відбуваються не завдяки рішенням і коштам згори, як раніше, а завдяки вмінню місцевих лідерів залучати та ефективно використовувати ресурси, користуватися своїми повноваженнями, завдяки готовності нести відповідальність за свої рішення та дії. І найголовніше — мешканці об’єднаних громад почали розуміти, що багато чого тепер залежить від їхньої думки, їхнього вибору, їхньої ініціативності. А це те, заради чого реформа і починалася», — підсумував Геннадій Зубко.