друкувати


В НБУ допускають повторне підвищення облікової ставки

5 лютого 2018, 18:24

В Національному банку України допускають повторне підвищення облікової ставки. Про це йдеться у «Підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки», матеріали якої НБУ опублікував 5 лютого.

Нагадаємо, що Нацбанк збільшив облікову ставку, бо уряд готується до виборів. Зокрема, 25 січня 2017 року піднято облікову ставку на 1,5 процентних пункти до 16%.

Згідно з документом, більшість членів КМП зійшлися на думці, що існує ймовірність подальшого підвищення облікової ставки в найближчій перспективі за відсутності суттєвих ознак зниження інфляційного тиску.

«У випадку реалізації ризиків дострокового припинення програми з МВФ та більш м’якої фіскальної політики монетарна політика має посилювати свою жорсткість більш суттєво. Водночас, імовірність пом’якшення монетарної політики до кінця 2018 року є низькою», — йдеться у повідомленні.

У НБУ переконують, що «більш жорстка монетарна політика буде сприяти поступовому зниженню споживчої інфляції і її повернення в цільовий діапазон в середині 2019 року». Сьогоднішнє підвищення облікової ставки стало третім поспіль.

Нагадаємо, що 27 жовтня 2017 року НБУ підвищив облікову ставку з 12,5% до 13,5%. А у грудні того ж року Національний банк підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5%.