друкувати


Фермери можуть розрахуватися за кредит частиною врожаю

6 лютого 2018, 08:31

Новий вид кредитування дає можливість фермерам завчасно придбати насіння, добрива, сільгосптехніку та запчастини до неї. Про це повідомляється на сайті Дніпропетровської ОДА.

Нагадаємо, що названо найшвидший інструмент фінансової підтримки для аграріїв.

Часто фермерам не вистачає коштів закупівлю насіння чи добрив. Взяти кредит не можуть — відсутнє майно під заставу. На допомогу фермерам прийшов новий для України вид позики — аграрна розписка. Господарі отримують необхідні гроші або сільгосптехніку, а розрахуватися з кредитором можуть частиною майбутнього врожаю.

«На Дніпропетровщині майже 5 тисяч агровиробників, які потребують близько 25 млрд грн оборотних коштів. Новий вид кредитування дає можливість фермерам завчасно придбати насіння, добрива, сільгосптехніку та запчастини до неї. Розрахуватися можна буде після збору врожаю — зерном чи іншою продукцією», — зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман.

Керівник проекту «Аграрні розписки в Україні» та канадський фермер Лія Сорока зазначила, що аграрні розписки дуже популярні в інших країнах.

Багато хто з фермерів не має власного майна під заставу, і тоді як заставу використовують частину майбутнього врожаю. Це дуже зручно», — пояснила вона.

Під розписку можна брати як гроші, так і добрива чи насіння. Все залежить від того, хто буде кредитором — банк чи аграрні компанії. Оформити кредит під заставу врожаю можна і з державними установами, і з приватними підприємцями. Розмір процентів залежатиме від конкретних домовленостей між фермером та кредитором.

Довідково: На сьогодні українські аграрії вже оформили близько двох сотень аграрних розписок. Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією в партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією.