друкувати


Обговорено законодавчі зміни щодо порядку експорту та імпорту продуктів харчування

5 лютого 2018, 15:19

Голова Держпродспоживслужби Володимира Лапи та члени Американської бізнес-асоціації обговорили законодавчі змін щодо порядку експорту та імпорту продуктів харчування, зокрема, соняшникового шроту та стан розробки нормативно-правових актів стосовно імплементації Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин». Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби. 

Це відбулося у рамках зустрічі, яка відбулася 2 лютого за участю понад 25 членів Асоціації.

Також у зустрічі взяв участь Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль.

Учасники обговорили питання, які найбільше цікавлять представників бізнесу щодо процесу гармонізації вітчизняного законодавства до норм ЄС: труднощі та перспективи впровадження системи «єдиного вікна» — представники Асоціації розказали про досвід використання їхньої системи для розмитнення вантажів, порядок експорту продуктів харчування до інших держав, зокрема, Китаю, та низку питань щодо нормативно-правових актів з імплементації Закону України №2042-19 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Борис Кобаль повідомив, що упродовж 2017 року було оформлено 6066 партій вантажів продуктів харчування тваринного походження, із них відмовлено в оформленні 76 партій, а 9 було пропущено за принципом мовчазної згоди.

Служба працює над погодженням ветеринарних сертифікатів на імпорт та експорт продуктів харчування — зокрема, упродовж 2017 року та першого місяця поточного року Держпродспоживслужба та компетентні органи іноземних держав погодили 19 форм міжнародних ветеринарних сертифікатів на експорт і 19 сертифікатів об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю», — наголосив Володимир Лапа.

Представники бізнес-середовища подякували Володимиру Лапі та Борису Кобалю за надані роз’яснення і висловили готовність до участі в подальшому обговоренні законодавчих змін і проектів нормативно-правових актів.