друкувати


На Херсонщині вирощуватимуть тропічних раків

5 лютого 2018, 09:38

В Україні збираються розводити раків вагою до 2 кг. Про це повідомяляє Комсомольская Правда.

Перефразовуючи мініатюру Жванецького, «сьогодні у нас маленькі раки, але українські. Але сьогодні. А ось завтра будуть великі, але австралійські. Але завтра».

За словами співробітників Херсонського аграрного університету, хороша новина в тому, що завтра може настати дуже скоро. Тут запропонували розводити членистоногих нового для України виду — австралійського красноклешневого рака. Вигода очевидна: ростуть вони дуже швидко, досягають великих  розмірів, при цьому не вимагають особливих умов.

Цей рак хороший тим, що він невибагливий до умов вирощування. Він може жити за низької кількості водню і навіть у стоячій воді», — розповів викладач кафедри водних ресурсів ХДАУ Юрій Воличенко.

Над технологією розведення екзотичної тварини працюють на кафедрі водних біоресурсів ХДАУ. Уже на етапі вивчення у дослідників вийшло на практиці виростити величезних раків, найбільший важив аж 187 грамів. І це всього за три місяці.

Взагалі природне середовище проживання цих раків — води Австралії і Нової Гвінеї. Зустрічаються популяції в Південній Африці, Ізраїлі та Мексиці. Найкомфортніша для них температура 25—28 °С. Вирощувати таких раків у нас планують у два етапи: взимку — в штучному середовищі, а влітку випускати у відкриті водойми, щоб вони там дозріли.

Херсонські учені впевнені в перспективах вирощування цих тропічних раків на півдні України. Щоправда, для цього потрібна спеціальна технологія, не схожа ні на жодну з наявних. Адже перевіреними методами поки навіть звичайних річкових раків вирощувати у нас проблематично. Перш за все, через дорогі енергоресурси. Для того, щоб втілити всі ідеї, на базі аграрного університету навіть побудують навчально-практичний комплекс. А в Міністерстві освіти і науки України готові допомогти з можливостями отримати базове фінансування на наукові експерименти за результатами атестації.