друкувати


Українська органічна продукція зацікавила ЄС

2 лютого 2018, 18:35

Україна та ЄС за багатьма товарними категоріями мають широкі перспективи збільшення товарообігу, однак саме в частині органічної продукції має місце збіг кількох позитивних факторів. Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк у коментарі для проекту Представництва ЄС в Україні про перспективи та переваги зони вільної торгівлі U open EU.

Нагадаємо, що раніше було названо головного виробника органічної продукції серед країн Європи.

За словами Мартинюка, ринок органіки ЄС демонструє стабільне та значне зростання. По-друге, цей ринок не лише ємний, а й відрізняється високою платоспроможністю. І по-третє, Україна має надвисокі можливості для нарощування виробництва органічної продукції, тож може задовольнити цей попит.

«Площа сільськогосподарських земель з органічним статусом в Україні — близько 300 тис. га та ще понад 90 тис. га перебувають у перехідному до нього періоді. Це мізерна частка (на рівні 0,89%) від загальної площі сільськогосподарських земель в країні, так що, очевидно, є можливість для її збільшення», — вважає заступник міністра агрополітики.

Загалом, за його словами, товарна структура органічного експорту відповідає загальноаграрному: найбільше за обсягом експортується кукурудзи, пшениці, сої, ячменю, соняшнику, ріпаку, фруктів та ягід.

За більшістю культур ми бачимо тенденцію до зростання обсягів постачань, хоч динаміка і нерівномірна. Наприклад, у 2017 році експорт з України органічного жита збільшився в п’ять разів. Обсяг органічного експорту в грошовому еквіваленті — в межах $100 млн. Додатковим поштовхом для розвитку цієї галузі буде прийняття відповідного закону, який встановить чіткі вимоги до сертифікації органічного виробництва», — підсумував Максим Мартинюк.