друкувати


Зубко назвав «проміжним кроком» до земельної децентралізації рішення Гройсмана передати землі об’єднаним громадам

1 лютого 2018, 12:17

Щоб розпочати повномасштабну земельну децентралізацію в Україні, лише урядового розпорядження про передачу с/г земель у володіння та розпорядження об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) у комунальну власність недостатньо. Про це заявив віце-премєр-міністр регіонального розвитку та ЖКГ України Геннадій Зубко, відповідаючи на питання AgroPolit.com.

Нагадаємо, учора прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відзвітував, що він рішенням КМУ запустив на повну земельну децентралізацію в країні з 1 лютого 2018 року.

«Рішення уряду дає проміжний крок, щоб, уже не очікуючи й не залежачи від ВР, рухатися вперед (у питанні передачі с/г земель громадам. — Авт.). Але це не означає що нам не потрібно ухвалювати закон і визначати це на законодавчому рівні. Закон дає можливість розпочати передачу таких повноважень по всій країні одночасно, а не крок за кроком», — відповів він на уточнююче запитання AgroPolit.com, які ж межі земельної децентралізації «по-гройсманськи» і що тоді зміниться в оголошеній децентралізації після прийняття парламентом відповідного закону про передачу земель громадам. Нагадаємо у Раді сьогодні перебуває президентський законопроекту №7363.

За конкретними коментарями треба звертатися до Мінагрополітки, бо вони подавали цей порядок. Я вчора не був на засіданні КМУ, тому деталей не знаю. Побачимо текст і зможемо конкретно поговорити», — так відповів Зубко.

Він також додав, що наявність закону — невід’ємна частина реформи, адже в Україні саме закон має найвищу силу після конституції.