друкувати


Насіров назвав кількість агрокомпаній-претендентів на відшкодування ПДВ — офіційно

4 квітня 2016, 12:23

Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова ДФСУ Роман Насіров. «Близько 3 тисяч компаній заявляють на повернення ПДВ, третина з них — з невеликими заявками. Компаній-експортерів агропромислової групи — близько 100», — розповів він.

При цьому на уточнююче запитання про те, чи правда, що найбільше отримує «Кернел» з сумою в 320 млн грн Насіров не відповів.

«Вся ця інформація є на сайті Держказначейства. Ви можете її побачити», — пояснив очільник ДФСУ.

Репліку про те, що, за оцінками учасників ринку постійно відшкодування отримують одні й ті ж компанії («Кернел, МХП та «Укрлендфармінг») Роман Насіров прокоментував так: « Я вам чесно скажу — отримують абсолютно всі. Якщо компанії з’явились в одному з двох реєстрів на сайті ДФСУ, то в порядку черги вони отримають відшкодування».

Він також розповів про обсяги виплат в АПК. «Минулого року підприємствам-експортерам відшкодували 9,5 млрд грн. У першому кварталі цього року вже повернуто 3 млрд грн. Якщо порівнювати з минулим роком, то це на 1,2 млрд більше», — деталізував Насіров.

Загальна ж сума відшкодування ПДВ в економіці, за оцінками голови ДФСУ, зменшується. «Сьогодні залишається невеликий борг, але ми його щомісяця зменшуємо. На початок 2016-го він становив 12,5 млрд грн, сьогодні — 10,5 млрд грн. Мільярд виплатимо в березні», — пояснив він.

Він також розповів, як розподіляються кошти між двома реєстрами: «Приблизно порівну. Жодної різниці немає, повірте. Єдине, що дві «замикаючі» компанії обох реєстрів можуть отримати відшкодування з різницею в два тижні. Я був би щасливий, якби у законодавстві було чітко прописано, що суми відшкодування розділяються порівну» .