друкувати


Українська громада отримує кошти з переробки сміття

1 лютого 2018, 09:23

Іллінецька об’єднана територіальна громада (Вінницької області) є прикладом тих громад, які інвестують не лише в підтримку наявних установ, а й відкривають нові підприємства. Про це розповідає Ukraїner.

Нагадаємо, що уряд запускає передачу землі у власність об'єднаних територіальних громад.

Так, в Іллінцях почали заробляти гроші на сортуванні сміття та вкладати їх в озеленення вулиць. В Іллінцях будують сміттєсортувальний комплекс вартістю 10 мільйонів гривень. Це підприємство зможе сортувати до 120 кубічних метрів твердих відходів на добу. Якщо врахувати, що в Іллінцях можна зібрати до 50—60 кубічних метрів вторсировини, то частково сміттєсортувальна станція зможе обслуговувати і навколишні села, й сусідні райони.

По місту вже стоять спеціальні контейнери для пластикових пляшок. Пляшки збирають за графіком, сортують за кольорами та роблять брикети за допомогою спеціального пресу. Їх відвозять на вінницьке підприємство «Гарна пляшка» для подальшої переробки. На черзі — сортування поліетилену, пластмаси, металу, паперу тощо.

Ідею будівництва такої станції запозичили в міста Золочів, що на Галичині. Там сміттєсортувальний комплекс працює вже чотири роки. Це дає змогу заробляти гроші та зменшувати об’єми захороненого на полігоні сміття. Однак варто враховувати, що сортування пластикових пляшок — це сезонний бізнес: улітку люди п’ють більше води, взимку — менше. Тому залежно від пори року можна заробити в рази більше чи менше коштів.

Загалом комунальне підприємство «Добробут», якому належить сортувальна станція, опікується благоустроєм міста. Його працівники обрізають дерева, проводять освітлення, озеленюють вулиці. Директор «Добробуту» Юрій Вишневський розповідає, що після об’єднання штат підприємства збільшився з 40 до 90 людей», — пише видання.

Довідково: Іллінці — місто на Поділлі з населенням 11 тисяч осіб. Неподалік від містечка розташована одна з сімох підтверджених в Україні астроблем — давніх геологічних структур, які утворилися внаслідок падіння космічних об’єктів. На базі Іллінецького молокозаводу працює одна з найбільших в Україні компаній, котра виготовляє молоко тривалого зберігання. Також у Іллінцях є підприємства, де виробляють цукор, цеглу, меблі. Є лісове господарство, будівельні та транспортні організації.

До складу Іллінецької ОТГ входить місто Іллінці й 22 села. Після об’єднання бюджет Іллінців збільшився в чотири з половиною рази — з 14 до 62 мільйонів. У кілька разів збільшились також бюджети сіл. Більшу частину нових надходжень складають податок на доходи фізичних осіб, земельний та єдиний податок. Водночас збільшилися і видатки бюджету — в першу чергу на освіту, медицину, житлово-комунальне господарство та соціально-економічний розвиток.

У центрі Іллінців — ринок, багато магазинів. Після об’єднання у центрі створили пішохідну зону для культурних заходів і прогулянок, відділивши її турнікетами.