друкувати


Аграрії знову перекриють дороги через експортне ПДВ на сою і рапс

29 січня 2018, 16:51

Аграрні асоціації продовжують протестувати проти скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур з 1 вересня 2018 року і програми дотацій. Про це у своєму блозі «Чому аграрії знову блокують дороги» на Економічній Правді повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

Нагадаємо, що парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури та скасував цю норму для олійних культур. Прийняття цієї постанови було однією з умов не проведення аграріями акції протесту сьогодні під стінами Ради. За даними AgroPolit.com протести агарріїв поновляться наступного тижня.

Соняшник, соя та ріпак — культури, орієнтовані на експорт. Це означає, що Україна експортує їх або продукти їх переробки в значно більших обсягах, ніж споживає. В результаті ціни на них на внутрішньому ринку визначаються цінами світового ринку за вирахуванням витрат на експорт. Скасування відшкодування ПДВ при експорті збільшує ці витрати на 16,7%, що веде до зниження закупівельних цін і еквівалентно введенню експортного мита того ж розміру. Мито точно так само збільшує витрати експортера. При цьому відшкодування ПДВ на продукти переробки сої та ріпаку зберігається», — пише він.

За його словами, прийняті Верховною Радою поправки дають можливість власникам переробних заводів купувати сировину за заниженими цінами, а експортувати свою продукцію за нормальними, збільшивши свій заробіток на ті ж 16,7%, які втратили фермери.

В цьому і полягає сенс прийнятої норми: збільшити рентабельність переробних заводів і привабливість інвестицій в їх будівництво, що забезпечить подальше розширення переробних потужностей. Однак прихильники цієї норми замовчують, що переробка сої і так рентабельна - за останні п'ять років вона збільшилася на 65%. Тобто, ніякого додаткового стимулювання не потрібно, а подальше зростання рентабельності переробки лише дозволить великим компаніям побудувати нові переробні заводи за фермерський рахунок», — каже Соколов.

На його думку, одночасно скасування відшкодування ПДВ при експорті сої призведе до скорочення посівів цієї культури через високі ризики аграріїв. В результаті ми зіткнемося з проблемою завантаження зайвих переробних потужностей.

Противниками скасування відшкодування ПДВ є аграрії, які вирощують олійні культури, тобто і фермери, і холдинги.

Проти цієї норми виступили Всеукраїнська аграрна рада, УКАБ, Аграрний союз України, Українська зернова асоціація, Асоціація селищних рад, а також Європейська бізнес-асоціація та Американська торгова палата. Проти висловилися і великі аграрні компанії: UkrLandFarming, HarvEast, "Астарта".

Підтримали норму керівники окремих олійноекстракційних підприємств, в тому числі входять до "Кернел груп".