друкувати


Нацбанк збільшив облікову ставку, бо уряд готується до виборів

25 січня 2018, 16:56

Рішення Національного банку підняти облікову ставку на 1,5 процентних пункти до 16% має політичний окрас і свідчить про підготовку влади до виборів. Так прокоментував рішення регулятора голова парламентського комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка.

Читати до теми: Аграріїв назвали винними у «провалі» курсу гривні — НБУ

У НБУ переконують, що «більш жорстка монетарна політика буде сприяти поступовому зниженню споживчої інфляції і її повернення в цільовий діапазон в середині 2019 року». Сьогоднішнє підвищення облікової ставки стало третім поспіль. Нагадаємо, що 27 жовтня 2017 року НБУ підвищив облікову ставку з 12,5% до 13,5%. А у грудні того ж року Національний банк підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5%.

Нацбанк знову збільшив облікову ставку. Що це означає? Дуже просто. Чим ближче до виборів, тим більше влада буде намагатися роздавати гроші населенню. І це ніби добре. Але без стимулів для розвитку виробництва усе це буде штовхати ціни вгору. І гроші людей знеціняться. А НБУ буде душити інфляцію, знову і знову піднімаючи відсоткову ставку. В результаті — буде душити українську економіку та зменшувати зростання. З такими шаленими видатками на обслуговування боргу та ганебним рівнем корупції ми підійдемо до виборів та наступної кризи без «запасу міцності». Тобто Україну врятують лише системні реформи», — пояснив Сергій Рибалка.