друкувати


Давос 2018: основні події Всесвітнього економічного форуму

24 січня 2018, 15:02

У швейцарському Давосі 23 січня розпочався Всесвітній економічний форум, який триватиме 4 дні. За основними подіями Давоського форуму буде слідкувати і AgroPolit.com.

Офіційна тема цього року: «Створення спільного майбутнього в роз'єднаному світі». Серед запрошених ‒ традиційно керівники великих компаній, світові лідери і знаменитості, всього близько 3 тисяч чоловік.

Свою участь підтвердив президент США Дональд Трамп. Він стане першим американським лідером, який відвідає форум з 2000 року ‒ тоді в Давос приїхав Білл Клінтон. Проте, У кількох швейцарських містах 23 січня відбулись протести проти візиту президента США Донадьда Трампа на Всесвітній економічний форум.

«Трамп ‒ тільки один з тих, з ким ми не згодні. Ми протестуємо щороку проти Всесвітнього економічного форуму, і приїжджає Трамп чи ні, нам все одно. Трамп, можливо, просто найяскравіший символ цього світу», ‒ наголосив один з активістів.

Серед інших політиків, які відвідають форум ‒ президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей і прем'єр Індії Нарендра Моді. Російську делегацію очолив віце-прем'єр Аркадій Дворкович. У Давосі також з'являться президенти України Петро Порошенко і президент Азербайджану Ільхам Алієв. Зі знаменитостей до Швейцарії приїдуть Елтон Джон, актриса Кейт Бланшетт і співак Will.i.am.

Українська делегація прибула до Давосу 24 січня. На найближчі три дні запланована зустріч Президента України Петра Порошенко і президента США Дональда Трампа.

У Давос поїхав не тільки президент Порошенко, але і його невістка Юлія. Поки гарант зустрічатиметься з президентами і директором МВФ, його родичка представить світу «аграрну наддержаву». Вона повідомила, що на форумі буде вперше представлений Український дім, в якому іноземним партнерам покажуть Україну, як «технологічний хаб Європи».

Відбудеться і традиційний «український сніданок». Він запланований на 25 січня і очікується, що почесним гостем також стане президент. У минулому році Порошенко вирішив не відвідувати цей захід.

Серед головних тем форуму: стратегічний прогноз про розвиток цифрової економіки, її майбутнього і готовність традиційних галузей і інститутів розвитку до цифровізації. Технології blockchain і криптовалюти.  Учасники спробують розібратися чи не «лопне мильна бульбашка» криптоактивів і чи не є криптовалюта вісником нової фінансової кризи.

Такуж проводитимуться дискусії про світовому ринку житлової нерухомості і про майбутнє вплив 5G-мереж та інтернету речей на суспільство. Ще одна важлива дискусія ‒ доля агросектору і суміжних галузей в ході «зеленої революції».

Екскурс в минуле: Американська газета The Washington Post писала, що світові лідери, швидше за все, беруть участь в форумі не для обговорення угод, а щоб підвищити свою репутацію в світі і вразити власних громадян.

Тим не менш, з моменту заснування форуму в 1971 році в Давосі сталося кілька значущих історичних подій:

1988 рік. Туреччина і Греція підписали «Давоськиу декларацію», запобігши конфлікт між двома країнами. Держави сперечалися за експлуатацію Егейського моря. Греція готова була топити турецькі кораблі, які запливали в води, які греки вважали власними. Міністри двох країн в Давосі домовилися про своєрідне перемир'я. BBC пише, що турецький прем'єр-міністр зустрів свого колегу з Греції і відчув, що може йому довіряти.

1989 рік. У Давосі відбулася перша зустріч на рівні міністрів Південної Кореї і Північної Кореї. На тому ж форумі зустрілися голова Ради міністрів НДР Ханс Модров і німецький канцлер Гельмут Коль. Вони обговорювали возз'єднання Німеччини.

1992 рік. Через два роки після звільнення з в'язниці лідер Африканського національного конгресу Нельсон Мандела провів першу публічну зустріч з південноафриканським президентом Фредеріком де Клерком.