друкувати


Незвичний експорт: кому Україна продає молюски та жаб’ячі лапки

25 січня 2018, 08:17

Сьогодні українські аквакультурники експортують до Європи свою рибну продукцію, а саме — коропа, судака, товстолоба. Також зростає попит на делікатесні продукти: чорну ікру та молюски. Про це розповів виконавчий директор асоціації Українська Аквакультурна Спільнота Юрій Яременко, повідомляє проект Представництва ЄС в Україні про перспективи та переваги зони вільної торгівлі U open EU.

Нагадаємо, що українська ферма налагодила експорт чорної ікри до Європи.

За словами Яременка, сьогодні перспективи української аквакультурної продукції на ринках країн ЄС досить великі та цікаві. Вже зараз українські аквакультурники експортують до Європи свою рибну продукцію: коропа, судака, товстолоба.

«Приємно відзначити, що обсяги поставок рибної продукції за кордон щорічно зростають. Особливим попитом в країнах ЄС користуються український судак та товстолоб. Наші колеги аквакультурники з Франції, перебуваючи у нас в гостях 2016 року, говорили про те, що готові закуповувати в Україні значний обсяг товарного товстолоба», — зазначив директор асоціації.

Він розповів, що серед продукції української аквакультури попитом у країнах ЄС користується не тільки риба:

Деякі українські компанії мають перспективи щодо розвитку експорту таких делікатесних продуктів, як чорна ікра та молюски. У 2017 році українські осетроводи розпочали експорт чорної ікри в Європу та Північну Америку. За останні роки вже сім українських підприємств офіційно розпочали виробництво «чорного золота». Більша частина з них зорієнтована на експорт»

За інформацією асоціації Українська аквакультурна спільнота, ситуація з експортом молюсків не така позитивна.

Єдина ферма, яка вирощувала молюсків в Україні, а саме устриць та мідій, залишилася в окупованому Криму. Дуже сподіваюся, що ненадовго. На сьогоднішній день Україна, попри унікальні природні можливості, молюсків переважно імпортує. Хоча до Жовтневого перевороту з території України щорічно експортували до країн Європи, передусім до Франції і Італії, понад 2 млн устриць! Також високий експортний потенціал мають жаб’ячі стегенця. Така продукція свого часу у великих обсягах експортувалася з України. Сьогодні українські фермери починають відновлювати цю традицію», — підсумував Юрій Яременко.