друкувати


Україна почала експортувати все більше пшеничних висівок

24 січня 2018, 17:21

За підсумками першої половини 2017/18 маркетингового року (липень — грудень) з України було експортовано 295,2 тис. т пшеничних висівок, що є рекордним показником для даного періоду за всю історію поставок і на 18% перевищує аналогічний показник попереднього сезону. Про це повідомляє «АПК-Інформ».

Нагадаємо, що Україна стала другим експортером вершкового масла до ЄС.

До того ж, приріст експорту висівок формується, попри зниження обсягів виробництва борошна в Україні.

Так, за підсумками липня — листопада поточного сезону великі підприємства України, згідно з офіційними даними, виробили 874,4 тис. т борошна, що на 5,6% менше, ніж за аналогічний період попереднього сезону (926,3 тис. т). Таким чином, істотно збільшується частка висівок, які поставляються на експорт, а для борошномельних підприємств ця продукція переходить у розряд ключових, котрі мають більш високу рентабельність.

Згідно з оцінками аналітиків, за підсумками поточного сезону виробництво пшеничного борошна на великих підприємствах України може досягти 2,56 млн т, що відповідає обсягу вироблення висівок на рівні 725 тис. т. У свою чергу, обсяг експорту висівок прогнозується на рівні 570 тис. т, що відповідає 79% від обсягу їхнього виробництва.