друкувати


Що вплинуло на зростання експорту агропродукції до ЄС

24 січня 2018, 10:30

За підсумками 9 місяців 2017 року експорт продукції АПК та харчової промисловості до ЄС зріс майже на 40%. Чим обумовлене динамічне зростання, розповів голова Ради Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців агропромислового комплексу та продовольства України» Вадим Бодаєв, передає U open EU.

Нагадаємо, що Україна стала другим експортером вершкового масла до ЄС.

За словами Бодаєва, за останні кілька років виробництво сільгосппродукції, насамперед зернової групи, зросло, а власне споживання в країні стабілізувалося.

«Все це значною мірою пов'язано з непрямою дотацією через ПДВ. По-друге, в результаті підписання Угоди про зону вільної торгівлі України з ЄС значно полегшились умови експорту. У свою чергу, ускладнення торгових відносин з Росією стимулювало виробників освоювати нові та більш складні ринки збуту», — розповів він.

Наразі найбільшим попитом у країнах ЄС користується українська сировина, зокрема, зернова продукція та олійні культури. Також за останні роки суттєво збільшився попит на український мед та курятину.

Експорт готової харчової продукції наразі є більш складним процесом, адже для того, щоб задовольнити високі вимоги європейського ринку, потрібні значні довгострокові інвестиції. Хочу зазначити, що крім традиційних зерна та олії, високий експортний потенціал мають такі нішеві культури: льон для виробництва тканин, технічні коноплі для виробництва екологічних волокон, ягоди та горіхи», — підсумував Вадим Бодаєв.