друкувати


В Україні створять ринок твердого та рідкого біопалива

24 січня 2018, 08:21

За три останні роки було введено основні потужності з виробництва «чистої» електроенергії: у 2015 році — 30 МВт, 2016 р. — 120 МВт, у 2017 р. — 257 МВт. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com «Зелений» резерв — річні підсумки альтернативної енергетики в АПК та плани на 2018».

За даними голови Держенергоефективності Сергія Савчука, в Україні зростають площі під енергетичними культурами (міскантус, енергетична верба й тополя) — одними з основних перспективних джерел для біоенергетики.

Площа насаджень енергетичних культур в Україні за 2017 рік зросла до 4 тис. га. Це не так уже й погано. Для порівняння, у Фінляндії — 8 тис. га, в Данії і Британії — 10 тис. га, Німеччині — 11 тис. га, Швеції — 12 тис. га, Польщі — 13 тис. га. Варто виокремити лише Італію, де під вирощування енергетичних культур відведено 57 тис. га.

Наразі в Україні підвищують перспективність виробництва «чистої» електроенергії.

На законодавчому рівні вже запровадили стимулюючий тариф на виробництво тепла «не з газу». Наразі працюємо над створенням гарантованого ринку твердого та рідкого біопалива», — назвав один із плюсів Сергій Савчук.

Максим Сисоєв називає декілька позитивних змін останніх років.

У 2015 році розблокували «зелений» тариф для виробництва електроенергії з біогазу та біомаси. Після цього агропромислові компанії почали будувати біогазові заводи. Минулого року остаточно реалізувалася концепція, за якою тепло для населення та муніципального сектору продається за тарифом 90% від тарифу на тепло з газу. Завдяки цьому у 2017 році введено в експлуатацію 1,8 ГВт нових потужностей з виробництва теплової енергії», — наголосив юрист компанії Dentons.

Натомість використання біомаси для виробництва електричної енергії просувається менш успішно, вважає він:

Зараз ми маємо не більше, ніж 100 МВт встановленої потужності, адже досить складно реалізовувати проекти, коли на етапі будівництва виникає безліч питань екологічного та земельного характеру».