друкувати


Антирейдерська комісія уряду «забуксувала» і не працює — заява

22 січня 2018, 14:06

Робота антирейдерської міжвідомчої урядової комісії буксує і вона фактично не працює. Про це повідомив у своєму блозі AgroPolit.com народний депутат («Самопоміч») Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, раніше від громадськості вже лунало, що роботу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств намагаються заблокувати. Її робота відбувається під керівництвом першого віце-прем’єра Степана Кубіва.

Комісія при Кабміні під головування першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва повинна була стати вінцем боротьби із рейдерством у нашій державі. Проте, наразі, оглядаючись на пройдений Комісією шлях тривалістю у майже 5 місяців, можна впевнено говорити, що покладені на неї надії не були виправдані. Як би прикро це не звучало, за майже піврічний час існування Комісії було проведено всього 4 її засідання, на яких представлено 9 випадків рейдерських атак на підприємства сільського господарства та харчової промисловості. Усе літо звідусіль приходили повідомлення про захоплення агропідприємств, за даними Асоціації фермерів та землевласників України, зафіксовано понад 600 випадків рейдерства, а урядова Комісія розглянула всього 9 ситуацій. Водночас усе нові й нові підприємства звертаються і до сьогодні, а тільки від початку 2018 року я, як народний депутат України, отримав 4 звернення від громадян про рейдерські захоплення їхнього бізнесу. Після цього заяви Генпрокурора, що рейдерство в Україні подолане вкупі із коментарями Мін’юсту про те, що кількість рейдерських атак суттєво зменшилася, виглядають щонайменше дивно», — пояснює нардеп.

Мірошніченко  підкреслює, що за півроку так і не було повноцінно налагоджено організаційне забезпечення роботи Комісії.

Досі не продемонструвала свою роботу Аналітична група при Комісії, яка би мала здійснювати первинне опрацювання отриманих заяв про рейдерство. До того ж, суттєво шкутильгає система інформування членів Комісії про наступне її засідання. Досить часто повідомлення про це приходили за 2—3 дні до чергового засідання. Несистематичність роботи, попри оголошені плани про проведення засідань кожних 2 тижні, ще більше ставить питання про професійність та ефективність виконання Комісією свої завдань», — говорить він.

Нардеп закликає уряд «припинити грати в імітацію боротьби з рейдерством та захисту бізнесу в Україні». Мірошніченко вимагає від МЕРТу проведення засідання комісії та проаналізувати її роботу та сформованих на її засіданнях завдань держорганам, які мають протидіяти та боротися  з рейдерством у країні.