друкувати


В Україні може з’явитися агрокластер на базі 16 підприємств

21 січня 2018, 09:23

Агрокластер в Хмельницькій області може бути створений на базі 16 підприємств «Першого українського сільськогосподарського кооперативу» (ПУСК). Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, що в регіонах України поширять створення агрокластерів.

За словами виконавчого директора ПУСК Олександра Буюклі, в Хмельницькій області є 16 підприємств на базі яких планується зробити кластер.

«Він дозволятиме невеликому фермеру з 200—300 га мати свій елеватор, сушку, під'їзну колію для вагона. Перед нами зараз стоїть питання будівництва та інвестицій в елеватори, вагони, тягову силу», — розповів Буюклі.

За його словами, в Україні через кооперативи реалізується лише 2% сільгосппродукції, тому є великий потенціал для об'єднання і розвитку кооперативів.

У грудні 2017 року ПУСК провів збори з членами кооперативу, ЄБРР і Rabobank.

ПУСК веде активну співпрацю з ЄБРР, оскільки вони надають не тільки важливу підтримку на рівні фахівців, а й технічну підтримку щодо зустрічей і залучення фінансування. ЄБРР і Rabobank бачать у розвитку кооперативів великий потенціал», — додав керівник ПУСК.

Він уточнив, що ЄБРР готує для кооперативу ряд проектів з переробки сої, пшениці та соняшнику.

Довідково: ПУСК засновано 23 березня 2017 року, до складу кооперативу входить 61 агропідприємство із земельним банком близько 180 тис. га в 10 областях України.

За вісім місяців 2017 рік ПУСК реалізував близько 90 тис. тонн зернових і закупив близько 20 тис. тонн мінеральних добрив.