друкувати


Президент визначився з керівником Нацбанку

20 січня 2018, 10:27

Президент Петро Порошенко пропонує парламенту призначити Якова Смолія головою Національного банку. Відповідні проекти постанов №7500 та №7501 зареєстровані на сайті Верховної Ради 18 січня 2018 року.

Нагадаємо, що НБУ хоче відмовитися від дрібних монет.

Також у парламент внесено постанову, якою пропонується звільнити чинну голову Національного банку Валерію Гонтареву із займаної посади.

Раніше серед претендентів на посаду голови НБУ називали Смолія й голову правління «Райффайзен банк Аваль» Володимира Лавренчука. Однак більш імовірним кандидатом називали саме Смолія.

У грудні Смолій заявив, що не буде продовжувати виконувати обов'язки голови НБУ, якщо парламент не підтримає його кандидатуру в разі внесення її президентом.

Нещодавно група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді постанову, в якій пропонується звернутися від імені парламенту до Президента України Петра Порошенка з проханням невідкладно звільнити від обов’язків главу НБУ Валерію Гонтареву.

Гонтарева у квітні 2017 року подала Президентові України заяву про відставку за власним бажанням, з травня 2017 р. виконувачем обов’язків голови НБУ став перший заступник Гонтаревої Яків Смолій. Чутки про відставку Гонтаревої з’явилися ще в лютому минулого року. Проте тоді у Національному банку України зазначили, що ця інформація не відповідає дійсності.

Гонтарева очолювала НБУ з 2014 року. Під її керівництвом відбулося значне зменшення кількості банків у фінансовій системі України, оскільки регулятор збільшив вимоги до статутного капіталу та інших показників діяльності фінансових установ.