друкувати


Прийнято закон про приватизацію

18 січня 2018, 15:07

Верховна Рада України на пленарному засіданні 18 січня 2018 року прийняла закон №7066 про приватизацію державного майна. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, що в Україні мають провести декілька реформ для отримання нового траншу МВФ.

За відповідне рішення проголосували 266 нардепів. У зв'язку з цим змінюється підхід до продажу малих і великих підприємств. Новий закон чітко встановлює 11 місяців для об'єктів великої приватизації та 5 місяців для малої.

Якщо вартість активів підприємства за останній рік перевищила 250 млн гривень, то це об'єкт великої приватизації, який буде продаватися із залученням радника. Якщо менше — це мала приватизація, яка відбуватиметься виключно на електронних платформах.

Закон встановлює:

Ініціювати приватизацію об'єктів зможуть державні органи приватизації, уповноважені органи управління, інші суб'єкти управління об'єктами державної власності або покупці.

Враховуючи те, що понад 90% державних активів введено в експлуатацію понад 50 років тому, затримка із приватизацією цих об’єктів призводить до їхнього подальшого руйнування, зниження інвестиційної привабливості. Тому вкрай важливо було підтримати законодавчі ініціативи щодо скорочення за рахунок приватизації неприбуткових державних та комунальних підприємств (на сьогодні таким близько 3500) і знайти стратегічних інвесторів, котрі будуть розвивати виробництва, оновлять устаткування і зможуть виплачувати робітникам високу ринкову зарплатню», — написав заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

Ми прийняли закон, який треба було прийняти 26 років тому. У нас є занедбані підприємства, вони мають перетворитися на підприємства, які виробляють продукцію і створюють робочі місця», — написав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у своєму Тwitter.