друкувати


2018 рік стане роком «гадання на кавовій гущі» для політики

20 січня 2018, 08:17

2018 рік мине під знаком президентських виборів та стане роком «гадання на кавовій гущі». Таку думку висловив керівник програми практичної політики, експерт Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай в ексклюзивному інтерв’ю для AgroPolit.com.

Нагадаємо, що Гройсман і Мартинюк презентували «чернетку» нового механізму розподілу 4 млрд грн для агросектору.

За словами Солонтая, оточення нинішнього Президента Петра Порошенка буде поступово розпадатися.

«Люди навколо нього будуть думати: «Якщо не Порошенко, то хто?», вести перемовини — і цим підігрівати претендентів. Натхненні цим кандидати гратимуть у традиційну українську гру «три претенденти на одну булаву», — вважає він.

І додає, що кандидатів у кожній ніші (правій опозиції, центристській, лівій) буде по кілька.

Порошенко намагатиметься утриматися на своєму місці. Але вже в другій половині року стане зрозуміло, що «всьо». Адже він продовжує накопичувати антирейтинг. Серед виборців, які планують прийти на вибори, його рейтинг 10—15%, і хоча це мало, та він найвищий серед інших. Попереду, за різними опитуваннями, — то Тимошенко, то Вакарчук. Проте, з точки зору перемоги, рейтинг Порошенка замалий», — розповідає Солонтай.

За його словами, в 2017-му чітко це не відчувалося, але в 2018 році буде добре помітно.

«Народний фронт» шукатиме шляхи виходу, з БПП — інший шлях. Мажоритарники об’єднаються в різні фракції. «Воля народу», «Відродження», маленькі міноритарії вестимуть перемовини з малими силами, які мають перспективу стати великими. 2018-й буде роком бродіння, хаосу, перемовин, пошуку варіантів. Всі будуть дивитися на рейтинги, та ще на те, хто буде в другому турі з Тимошенко. Бо вже сьогодні зрозуміло, що в другому турі саме вона буде фавориткою. Та, водночас, говорять: «Можливо, і вона випаде». Це буде рік «гадання на кавовій гущі». Я впевнений у тому, що в березні 2019 року ми матимемо в першому турі кандидатів, а в другому турі — президента», — підсумовує Олександр Солонтай.