друкувати


Оприлюднено індекс споживчих цін за 2017-й

18 січня 2018, 14:19

Індекси споживчих цін на товари та послуги, які робить Державна служба статистики, показали, що лідером росту цін із початку 2017 року були алкоголь та сигарети, які подорожчали на 20,7%. Також до ТОП-3 лідерів увійшли витрати на продукти й ресторани, а також готелі, вартість яких у середньому по країні піднялась на 17,7% та 17,3% відповідно. Такі дані оприлюднив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Раніше повідомлялося, на скільки зросла вартість м'ясного кошика за минулий рік.

За інформацією Дорошенка, витрати на ЖКГ посіли місце в середині списку та додали за 2017 рік 10,6%. А найменшими темпами зростали ціни на одяг, взуття та товари для дому, включаючи електроніку. Гардероб за минулий рік став дорожчим лише на 0,9%, покупки для дому — на 3,1%, а відпочинок — на 4,5%.

Загальна інфляція в 2017 році склала 13,7%, що на 70% перевищило прогноз уряду.

Більшість продуктів продемонстрували за два останніх роки такі карколомні стрибки, що практично підійшли до своїх граничних показників. Подальше зростання ціни на внутрішньому ринку призведе до збільшення імпорту. Таким чином, продукти харчування, за нашими прогнозами, зростуть за рік на 12—14% у середньому. Лідери цінових перегонів покажуть до 20—25% зростання порівняно із 35—50% минулого року. Однак продукти знову будуть драйвером інфляції й цьогоріч», — пише директор Асоціації.

Та додає, що значний вплив на річний рівень інфляції цього року можуть чинити ціни на паливо через зростання світової ціни на нафту та девальвацію гривні.

За результатами перших двох місяців Україна отримає щонайменше 2% зростання інфляції в кращому випадку. У найгіршому, вона може сягнути 3%. Історія повторюється, коли роком раніше країна мала високу інфляцію, на яку не було відповідної реакції економічного блоку Кабінету Міністрів. Запізнілі кроки призвели до показника 13,7% середнього зростання цін на продукти, товари та послуги. Тож дай нам, Боже, здоровий глузд, аби стримати інфляцію цього року в рамках 10%», — підсумував Олексій Дорошенко.