друкувати


Україна може отримати ЗВТ з Албанією

17 січня 2018, 17:41

Україна готова розглянути можливість переговорів про зону вільної торгівлі з Албанією. Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє «Урядовий портал».

Нагадаємо, що Саудівська Аравія зацікавлена у створенні ЗВТ з Україною.

Климпуш-Цинцадзе заявила про це в ході зустрічі з державним міністром Албанії у справах діаспори Панделі Майко.

За словами віце-прем'єра, українська сторона готова аналізувати можливості для укладення угоди про вільну торгівлю в рамках двосторонньої Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Проект положення про таку комісію в листопаді 2017 року албанська сторона передала Україні для подальшої обробки.

Міжурядова комісія з питань торговельно-економічного співробітництва, робота над створенням якої триває, має стати хорошою основою для початку переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та Албанією», — розповіла Климпуш-Цинцадзе.

І додала, що Київ також готовий відновити роботу Почесного консульства України в Тирані.

Довідково: За даними Державної служби статистики України, у січні-жовтні 2017 р. обсяг українсько-албанського товарообігу становив близько 21,8 млн дол. США. Зокрема, експорт становив 16,5 млн дол. США, а імпорт склав 5,3 млн дол. США. Позитивне для України сальдо становить близько 11,1 млн дол. США. Основу експортних поставок з України в Албанію складають чорні метали, добрива, жири та олії, цукор і кондитерські вироби.

Албанська діаспора в Україні нараховує близько 3,5 тис. людей.