друкувати


Україна приєдналася до програми глобального контролю за контейнерними перевезеннями

17 січня 2018, 16:26

Україна приєдналася до Програми глобального контролю за міжнародними контейнерними перевезеннями ООН і Всесвітньої митної організації. Про це повідомив в.о. голови Державної фіскальної служби (ДФС) Мирослав Продан на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що Україна взяла участь у створенні транспортного коридору на 5 країн.

«Сьогодні разом із директором Департаменту аналізу та громадських зв'язків Управління з наркотиків і злочинності ООН Жан-Люком Лемайо і головою Держприкордонслужби Петром Цігікалом підписали відповідний меморандум», — написав він.

ДФС та ДПСУ отримають доступ до міжнародних баз даних, за допомогою яких зможуть відстежувати нелегальні потоки наркотиків, зброї, фальсифікату.

Ще до того, як контейнер дістанеться України, ми вже будемо знати про можливості його використання для нелегальних перевезень», — наголосив Продан.

І додав, що готуючись до приєднання до Програми, ще минулого року було створено дві групи — в Одеському морському торговельному порту та в аеропорту «Бориспіль».

Наші закордонні партнери провели навчання цих груп. І вже сьогодні вони зможуть у повному обсязі аналізувати дані з міжнародної системи контролю за переміщенням контейнерів. Тобто, ми вже зараз зможемо повністю оцінювати ризики тих вантажів, які надходять до України чи переміщуються через нашу державу транзитом», — наголосив в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

У перспективі планується створити такі оперативні групи і в пунктах пропуску на західному кордоні.

Нагадаємо, що потік вантажів в Україну за останній час значно збільшився. Торік до країни надійшло на 700 тисяч контейнерів більше, ніж 2016-го. Оформлено майже 5 мільйонів контейнерів. Також збільшився і транзит. В Одеському морському торговельному порту він виріс на понад 16%.