друкувати


Виробники молока стали отримувати більше прибутку

15 січня 2018, 12:09

Плюс 32,5% — саме так було з прибутками від виробництва молока в 2017 році щодо 2016 року у тих професійних виробників, ефективність виробництва яких лишилася на рівні попереднього року. Такі дані оприлюднив проект ФАО в підсумках українського молочного індексу за рік, що минув.

Нагадаємо, що «домашнє» молоко можна буде продавати ще півроку.

Над підсумками традиційно працювали економісти ФАО Андрій Ярмак та Андрій Панкратов.

За їх даними, ті, хто підвищив ефективність, мають додати до цих прибутків ще й ті відсотки.

Це означає, що середній ефективний виробник молока, що має 500 голів, отримав додатково 2—3 мільйони гривень прибутку за 2017 рік. До речі, Астарта звітує про збільшення доходів від молока на 35% — майже збіг із індексом ФАО.

За рівнем умовної прибутковості виробництва ми повернулися до 2014 року. Однак, ефективність за цей період підвищилася суттєво в більшості підприємств. Тому можна сміливо говорити, що 2017 рік для молочників був найприбутковішим за останні 5 років», — розповів Андрій Ярмак.

І зазначив, що 2017 для молочників — найстабільніший рік в історії молочної галузі України!

Загальна сума абсолютних коливань УМІ за рік склала 46%. Іншими словами, прибутковість галузі коливалася в 2,1 рази менше, ніж лише рік тому. Нічого подібного ще ніколи в історії українського молочного бізнесу не було», — пояснив економіст.

Отже, професійність нашого молочного скотарства зростає, сезонність цінових коливань знижується, і це дуже добре. Бо всі ми прагнемо до прогнозованості та стабільності. Тож фіксована ціна на молоко на рік — це вже цілком можлива і не така вже віддалена перспектива. Але що все це означає? До чого це призведе в майбутньому?

Яскравим показником розвитку професійного виробництва молока в Україні, особисто для мене, є значне збільшення попиту на кваліфікованих працівників галузі. Якщо ще на початку 2017 року в Україні в молочних господарствах працювали ветлікарі з зарплатами на рівні 4—5 тисяч гривень на місяць, то зараз на вакансії ветлікарів із зарплатою нижче від 8—10 тисяч бажаючих знайти дуже важко. Відповідно, виробництво молока в професійних господарствах, за нашими попередніми оцінками, зросте досить різко вже в 2018 році», — прогнозує Ярмак.

І додає, що при цьому, виробники й надалі лишаються слабкою ланкою молочного ланцюжка, яка, тим не менше, починає «оживати».

А світовий ринок, тим часом, після кількох місяців руху вниз, трошки стабілізувався. Аналітики розходяться у прогнозах: хто говорить, що ціни будуть падати, а хтось стверджує, що будуть рости. Та й не буває точних прогнозів у принципі. Тому потрібно орієнтуватися на те, що ми маємо в Україні.

А маємо ми наступне:

а) По-перше, збільшення пропозиції якісного молока від професійних господарств;

б) По-друге, здешевлення молока від господарств населення завдяки потенційному вилученню молока другого ґатунку з офіційної переробки, що абсолютно не означає, що це молоко не надійде на переробку. Насправді провідні переробники вже давно його не беруть, а ті хто брав, а також «тіньові» переробники, як брали, так і будуть брати це молоко, просто воно буде їм коштувати менше — і вже коштує менше, до речі.

в) І по-третє, занадто повільне підвищення ефективності переробки молока в Україні і занадто слабка робота з просування експорту молочних продуктів порівняно з розвитком виробництва

Тим, хто в наступному році хоче заробити стільки ж грошей, як у 2017-му, варто пошукати способів підвищення ефективності на 10%», — радить експерт.

І підсумовує, що якщо нас не підтримає світовий ринок, прибутки виробників молока в 2018 році, з високою імовірністю, знизяться.

Я думаю, що варто очікувати зниження УМІ на 10 процентних пунктів. Тому, тим, хто хоче заробити стільки ж грошей, як в цьому році, варто пошукати способів підвищення ефективності десь на 10%. Для більшості виробників, що й далі доять непристойні 4—5—6 тонн на корову за рік, це цілком до снаги. Звичайно, якщо є бажання», — резюмував Андрій Ярмак.