друкувати


Програми підтримки агросектору України продовжують удосконалювати

12 січня 2018, 17:27

Кабінет Міністрів України в рамках виконання завдань розвитку аграрного сектору удосконалює програми підтримки агросектору і розширює можливості агропідприємств, передусім, у частині доступу аграріїв до наявних фінансових ресурсів. Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань розвитку агросектору.

Він підкреслив, що ключові напрями роботи — підтримка тваринництва, насамперед, створення нових комплексів та збільшення поголів’я, цільова підтримка фермерів, а також підтримка підприємств сільськогосподарського машинобудування з метою збереження та нарощування кількості робочих місць у цій сфері і забезпечення аграріїв якісною технікою вітчизняного виробництва.

«Найближчими тижнями маємо запустити в роботу програми підтримки, щоб ми дійшли до кожного господарства в Україні і довели, як можна використовувати наявний ресурс», — сказав глава уряду.

У контексті розвитку тваринництва, учасники наради відзначили, що спектр інструментів підтримки доволі широкий: від безпосередньо бюджетної дотації на розвиток молодняка до запровадження ефективного кредитування створення нових тваринницьких комплексів з можливістю компенсації тіла кредиту і встановлення ефективної кредитної ставки. Умови застосування наявних можливостей гнучкі й залежатимуть від кон’юнктури ринку та запиту суспільства. Водночас, цільові регуляції, які дозволять зробити затребуваний фінансовий продукт доступним і ефективним, мають бути сформовані вже до кінця січня.

Головне, щоб наприкінці 2018 року у нас були фонди й поголів’я максимально збільшені, та насичений (власною якісною продукцією) ринок», — сказав прем’єр-міністр.

В контексті підтримки фермерства, Глава Уряду звернув увагу на необхідність якнайшвидшого опрацювання механізмів запровадження ефективного кредитування, механізмів компенсації вартості техніки – за умов придбання техніки для конкретного господарства, а також підтримки кооперативів.

Таким чином ми запустимо механізми реальної виробничої підтримки. Але одночасно ми передбачаємо відповідальність фермера за чесну реєстрацію землі й худоби. Важливо не затягувати час. Всі постанови Уряду мають бути ухвалені до кінця січня. Ресурсів (підтримки) достатньо», – сказав Володимир Гройсман.