друкувати


Президент підписав закон про земельні аукціони — офіційно

1 квітня 2016, 10:36

Президент Петро Порошенко підписав Закон  «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів». Про це повідомляється на Верховної Ради

31 березня закон повернуто з підписом від Президента. 

«Дуже радий цій новині. Нарешті запрацює закон, який замість незрозумілих земельних оборудок корупційного характеру введе прозорі земельні аукціони. Це дозволить суттєво зменшити рівень корупції в земельній сфері, та, відповідно, збільшити надходження до місцевих бюджетів. Тепер доля земельної оренди вирішуватиметься не одноосібно за зачиненими дверима кабінетів, а відкрито. Землю отримає той, хто запропонує більшу орендну ставку, все справедливо», — прокоментував підписання Закону його ініціатор, член Аграрного комітету Верховної Ради Олег Кулініч.

Закон вносить зміни до статті 134 Земельного кодексу, скорочуючи кількість випадків, за яких державну та комунальну землю можна отримати в обробіток без аукціону.

Також закон скасовує можливість одержання в оренду державної і комунальної землі без аукціону державними та комунальними підприємствам та господарськими товариствами з часткою держави або територіальної громади понад 60%, адже ця норма також вела до зловживань у земельній сфері.

Крім того, закон вносить зміни і в порядок проведення земельних аукціонів. Законом витрати на проведення аукціону покладаються на організатора аукціону з наступним відшкодуванням їх переможцем аукціону, що дозволить не витрачати на це бюджетні кошти.

Нагадаємо, 18 лютого законопроект №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» був прийнятий Верховною Радою. 16 березня він був підписаний головою ВРУ та переданий на підпис Президенту.