друкувати


Затверджено методику оцінки фіскальних ризиків для держпідприємств

11 січня 2018, 13:58

Кабінет Міністрів України затвердив методику оцінки фіскальних ризиків у державному секторі економіки. Про це повідомляє РБК-Україна.

Відповідне рішення уряд ухвалив сьогодні на засіданні. 

Документом визначаються основні показники оцінки таких ризиків та встановлюється порядок їхнього розрахунку на базі фінансової звітності підприємств. На основі цієї звітності Міністерство фінансів сформує перелік держпідприємств, з якими можуть бути пов'язані найбільші фіскальні ризики, а після визначить розмір резервів, необхідних для покриття непередбачених витрат.

Згідно з даними уряду, на сьогоднішній день в управлінні держави перебувають 3,435 тис. суб'єктів господарської діяльності, з яких 1,77 тис. здійснювали діяльність, тобто трохи більше, ніж половина.

Станом на кінець 2016 року сума умовних зобов'язань за наданими цим підприємствам держгарантіями становили 96,3 млрд гривень, або 4,1% ВВП, водночас практично у всіх гарантій були враховані курсові коливання. У свою чергу витрати державного бюджету на обслуговування боргів держпідприємств протягом останніх 5 років "з'їдали" 0,2% ВВП.