друкувати


Імпортне ПДВ на обладнання для переробки дозволили сплачувати в розстрочку

5 січня 2018, 14:25

Із 1 січня 2018 року до 1 січня 2020 року Податковий кодекс дозволяє розстрочку на два роки сплати імпортного ПДВ при ввезенні промислового обладнання для переробки аграрної продукції. Про це свідчить текст Податкового кодексу, опублікований на сайті ВР.

Нагадаємо, що нещодавно було зареєстровано два законопроекти про зниження ПДВ для аграріїв.

У перелік «пільгового» обладнання потрапили холодильники, сушарки, доїльні апарати, молочні сепаратори та інше обладнання для обробки та переробки молока.

За пільговим режимом завезти обладнання для власного виробництва також зможуть виробники шоколаду, цукру, пива, хлібобулочних, макаронних та кондитерських виробів. З розстрочкою сплати імпортного ПДВ також дозволять завозити преси, дробарки та аналогічні машини для виробництва вина, сидру, фруктових соків або аналогічних напоїв, інкубатори та брудери для птахівництва, машини для очищення, сортування або калібрування насіння, зерна або сухих бобових культур.

Порядок надання такої пільги ще має розробити Кабмін. Точно відомо, що пільга не діятиме на обладнання, завезене з Росії або окупованих територій України. Законотворці  також постановили, якщо виробник порушить правила розстрочки сплати імпортного ПДВ, завезене обладнання вилучать та продадуть на аукціоні. Якщо  обладнання із розстрочкою імпортного ПДВ буде здано в оренду, суборенду або продане, то виробник має сплатити одразу весь розмір імпортного ПДВ, а також пеню у 120% такого податку.